De functies van een airco

functie-airco-artikel

De functies van een airco

Ventileren

Een airco zuigt lucht uit de ruimte aan, filtert deze lucht, verwarmt of koelt de lucht en verdeelt hierna de lucht weer in dezelfde ruimte. Als de koel-of warmtefunctie is uitgeschakeld, dan kan de airconditioner als ventilator worden gebruikt. Ook is het mogelijk om hierbij verse buitenlucht te mengen. In dat geval wordt buitenlucht de ruimte in geventileerd en binnenlucht naar buiten afgevoerd. De ruimte wordt dan gevuld met gecontroleerde, schone lucht.

Zuiveren

Airco’s beschikken over luchtfilters die de aangezogen lucht filteren van stof, rook en geuren. Daarnaast zijn er vele modellen op de markt die beschikken over high-tech filterelementen. Deze airco’s zijn in staat om te filteren tot soms wel 99% zuiverheid. Deze functie is uitermate handig voor mensen die last hebben van allergieën, astma of andere kwalen.

Ontvochtiging

Tijdens het koelen zal de airco de ruimtelucht in temperatuur verlagen en ontvochtiging. Hierdoor wordt een klamme, warme omgeving voorkomen. Dit is niet alleen aangenaam voor de mensen in de ruimte, maar ook voor de aanwezige apparatuur.

Verwarmen

Airco’s die zijn voorzien van een warmtepomp kunnen zowel koelen als verwarmen. In dat geval kunnen ruimtes gevuld worden met zowel koude als warme lucht. Het is zelfs mogelijk dat een airco, mits juist ingesteld, goedkoper kan zijn dan gasverwarming.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *